KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI
OKTATÓKÖZPONTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

Felsőtárkány – Erdei Iskola – Nyugati Kapu Oktató és Látogatóközpont

Név:Erdei Iskola – Nyugati Kapu Oktató és Látogatóközpont
Regisztrációs szám:ÉM070004
Helység:3324 Felsőtárkány, Ifjúság u. 34/1.
Minősített program címe:A Bükk csodálatos (alsós)
A Bükk csodálatos (felsős)
Üzemeltető szervezet:Bükki Nemzeti Park Igazgatósága
3304 Eger, Sánc u. 6.
Elérhetőségek:+36-30/534-078
www.bnpi.hu
A Bükki Nemzeti Park
A Bükki Nemzeti Park Magyarország északkeleti részén, az Északi-középhegységben elhelyezkedő Bükk-hegység tömbjét foglalja magába. 1977. január 1.-én alapították azzal a céllal, hogy a hegység hazai viszonylatban egyedülállóan gazdag élővilágát, földtani, földfelszíni és kultúrtörténeti értékeit megőrizze az utókor számára. Alapítása óta jelentősen bővült a területe, amely ma 43 168,8 ha.
A Bükk hazánk átlagmagasságát tekintve legmagasabb hegységünk, mészkő ormai meghaladják a 900 m-es magasságot. Változatos felszíne (a „Kövek” vonulata, mély szurdokvölgyei, a Bükk-fennsík karsztos felszíne, hegyi rétjei), mikroklímája gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont.

Egertől 12 km-re fekszi, a Bükk hegység kapujában Felsőtárkány. Itt található a Bükki Nemzeti Park Igazgatóág erdei iskolája, ahová várunk minden érdeklődő csoportot.

ERDEI ISKOLA – NYUGATI KAPU OKTATÓ- ÉS LÁTOGATÓKÖZPONT
/Felsőtárkány, Ifjúság u. 34/1., tel./fax: (36) 534-078/Elhelyezés, ellátás:
Az épületben 40 fő számára 4 db 6 ágyas és 2 db 8 ágyas szoba (emeletes ágyakkal), külön férfi/női vizesblokk (zuhanyzókkal), a földszinten külön bejárattal előkészítő konyha áll rendelkezésére. Étkezésre a közeli vendéglátó intézményekben van lehetőség.

A felsőtárkányi Oktató- és Látogatóközpont erdei iskolai, környezeti nevelési, természetismereti és szabadidős családi programok ideális helyszíne. A korszerű, 40 fő elszállásolására alkalmas szállásépület, közösségi helyiséggel, a központi épületben kiállítás és szakmai tanácskozások, továbbképzések, konferenciák megtartására alkalmas (52 m2-es) előadóterem, a parkban sátorozóhely és egy 100 m2-es, fedett foglalkoztató áll a vendégek és az érdeklődők rendelkezésére. A fogadóépület előtti tóparti sétányon kialakított kőzetpark (geológiai bemutatóhely) található. A Szikla-forrástól indul egy háromkörös tanösvényhálózat, mely a környék látnivalóit, valamint a hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.
Erdei iskolai programok
Minősített erdei iskolai programunk (2007-2011 közötti időszakban használhatjuk a “Harkály” emblémát, mint minősített erdei iskola programszolgáltató) a hegyvidék, az erdő együttes felfedezésének örömét és a természetvédelmi tevékenység megismerését kínálja.

Az öt napos, 34 órás “A Bükk csodálatos! “ programunk moduljai a következők:A Bükk természeti értékei és védelme – a Bükki Nemzeti Park megismerését szolgálja;A “kő-közi kör” megismerése – tájékozódást segítő terepi foglakozás a tanösvényen;Madárvilág – aktív madárvédelem, határozás, madárgyűrűzési bemutató;Irány a Vár-hegy! – Az erdő felfedezése, rejtett régészeti, történeti, néprajzi értékek felkutatása;Kalandozások a Bükkben – kirándulások, terepi foglakozások távolabbi helyszíneken;Játékos vetélkedő – szórakoztató számonkérés.
A program felépítésének bemutatása:

Az általános ismertetés után a gyerekek a szálláshelytől egyre távolodva ismerkednek a Bükk természeti adottságaival. Koncentrikus utunk során bepillantást nyerünk az erdő életébe, a növény-és állatvilágába, a változatos felszínformákba. Megvizsgáljuk az ember tájalakító hatását és felelősségét a környezetért. Ellátogatunk a legnépszerűbb bemutató- és kiállítóhelyeinkre.

Terepi foglalkozásaink révén feltárul az erdők, gyepek, vizes élőhelyek élővilága, a hegység földtörténeti múltja, az e tájon letelepedett népek régészeti, történeti, néprajzi hagyatéka, valamint a nemzeti parkban zajló természetvédelmi tevékenység.
Belső foglalkozásainkat mikroszkópozás, diavetítéses előadások, ásvány-, kőzet-, növény- és állathatározók használata, játékos vetélkedők, kézműves foglalkozások teszik változatossá.

Erdei iskolai szolgáltatásunk mellett nyári táborok ideális helyszíneként, sátortáborozások, tanulmányi kirándulások, bakancsos és kerékpáros turistacsoportok fogadóbázisaként állunk vendégeink rendelkezésére.
További információ: www.bnpi.hu

Nyugati Kapu Oktató és Látogatóközpont Nyugati Kapu Oktató és Látogatóközpont Nyugati Kapu Oktató és Látogatóközpont

 

LEGFRISSEBB HÍREINK

KOKOSZ tavaszi közgyűlés 2023

A szövetség 2023. február 25. napján 10:30 órai kezdettel tartotta meg tavaszi közgyűlését, a Fővárosi Állat- és Növénykert konferencia termében. A tanácskozás során a közgyűlés döntött

Tovább olvasom

Támogatóink