KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI
OKTATÓKÖZPONTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

Somoskőújfalu – Somosi Kultúráért Egyesület Somosi Környezetnevelési Központ

Név:Somosi Erdei Óvoda és Iskola
Regisztrációs szám:ÉM000083
Helység:3121 Somoskőújfalu, Köztársaság u. 22.
Minősített program címe:Élet a Karancs-Medves vidékén I.
Élet a Karancs-Medves vidékén II.
Üzemeltető szervezet:Somosi Kultúráért Egyesület
Somosi Környezetnevelési Központ
3121 Somoskőújfalu, Köztársaság u. 22.
Elérhetőségek:+36-20/522-2525
mzmadar@freemail.hu

Az erdei iskolai  program helyszínei a Karancs-Medves Tájvédelmi körzetben, illetve Somoskőújfalu közigazgatási határain belül találhatók. Változatos felszíni formák (dombok, Karancs-hegy, Sátoros-hegy, Medves-fennsík stb.), tavak (Bányató, eresztvényi tó stb.) források (Petőfi, Losonczi Anna, Bodzfás-kút stb.) történelmi emlékhelyek (Salgói-vár, Somoskői-vár, régi bányák, kőfejtők, kisvasút nyomvonala stb.),  gazdag növény- és állatvilág (bükkösök, tölgyesek, fenyőerdők, leánykökörcsin, fekete kökörcsin, bársonyos kakukkszegfű, borzas len, valamint különböző védett lepke és-rovarfajok, madár fajok, kis-és nagyemlősök) jellemzik. Az élményszerű tapasztalatok feldolgozásának helye a somoskőújfalui Dr. Krepuska Géza Általános Iskola, tágas tantermei.

Megközelítés:
Somoskőújfalu az ország É-i részén, Nógrád megyében, a 21-es számú főút mentén fekvő határtelepülés. Közúton és vasúton is könnyen megközelíthető.

Elhelyezés, ellátás:
A minősítés szerinti szálláshelyünk a somoskőújfalui általános iskola tornacsarnokában kialakított matracszállás. A közös alvótér mellett külön férfi/női vizesblokkal rendelkezünk zuhanyzókkal felszerelve. Étkezésre az iskola éttermében nyílik lehetőség.
Az erdei iskola programunkat választók a közeli Salgó Hotelt (www.salgohotel.hu ) is igénybe vehetik rendkívül kedvezményes áron. 

 Erdei iskolai programok
Az öt napos programjaink a következő témaköröket dolgozzák fel:

  • A Karancs-Medves TK. természeti értékei és védelme
  • Madárvilág – aktív madárvédelem, (látogatás a Madár-parkba)
  • Életközösségek vizsgálata (erdő, mező, vizpart)
  • Történelmi és geológiai kalandozás (Salgó vára)
  • Bányász körút (ismerkedés a kő- és szénbányászattal)
  • Egy élő tanya (látogatás a kotyaszi bemutató tanyára)
  • Népi kismesterségek gyakorlása, néptánc
  • Játékos vetélkedő – szórakoztató számonkérés.

A program felépítésének bemutatása:

Terepi foglalkozás

A program gerincét az életközösségek (erdő, rét, vizes élőhelyek) vizsgálata adja. Ez az a része a programnak, melyet az iskola tananyagához, tankönyveihez és a pedagógusok kívánalmaihoz igazítva tartunk, a terepi adottságokat maximálisan kihasználva. Vele párhuzamosan, a tananyagi kötöttséget oldva mutatjuk be környékünk gazdasági és kulturális múltját és jelenét, s az itt élő emberek kapcsolatát a természethez. A kiegészítő foglalkozások (játszóház, táncház) anyaga, eszközei, témái vagy az itt élő emberek hagyományaihoz, vagy a tanultakhoz kapcsolódnak, figyelembe véve az adott évszak nyújtotta lehetőségeket is. A foglalkozások sorrendje nem mérvadó, igény és időjárás szerint cserélhető.

Erdei iskolai szolgáltatásunk mellett nyári táborok ideális helyszíneként, sátortáborozások, tanulmányi kirándulások, bakancsos és kerékpáros turistacsoportok fogadóbázisaként állunk vendégeink rendelkezésére.

További információ: Molnár Zoltán tel.: 20/522-2525; e-mail: mzmadar@freemail.hu

LEGFRISSEBB HÍREINK

KOKOSZ tavaszi közgyűlés 2023

A szövetség 2023. február 25. napján 10:30 órai kezdettel tartotta meg tavaszi közgyűlését, a Fővárosi Állat- és Növénykert konferencia termében. A tanácskozás során a közgyűlés döntött

Tovább olvasom

Támogatóink