KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI
OKTATÓKÖZPONTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

augusztus 15, 2021

Nyíregyháza – E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Név:E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Vezető:Szőke Zsuzsanna
Megye:Szabolcs-Szatmár-Bereg
Cím:4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
Telefon, fax:42/504-403
+36-20/431-8086
E-mail, web:szokezs@e-misszio.hu
www.e-misszio.hu | csiperkeerdeiiskola.hu

Számlaszámunk: Szabolcs Takarék – 68800109-11077444
Adószámunk: 19214555-2-15

Az E-misszió Egyesület 1986-ban alakult. Az Egyesület egy fenntartható természeti és épített környezet megvalósítása érdekében végzi tevékenységét, hozzájárulva egy, a helyi (természeti, gazdasági, társadalmi) erőforrásokra támaszkodó, környezettudatos társadalom kialakulásához.A hosszú múltra visszatekintő civil szervezet nyíregyházi székhelyén több párhuzamosan futó környezetvédelmi programot koordinál, melyek között kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés. Oktatóközpontunk 2004-től tagja a KOKOSZ-nak. Oktatási programunkon belül működtetünk egy báziskönyvtárat, iskolai előadássorozatokat, rendszeres szakkört, vetélkedőket, tanártovábbképzéseket tartunk, iskolaidőben erdei iskolával, nyári szünetben természetismereti, kaland- és kerékpáros táborokkal várjuk a fiatalokat. Programjaink az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkinek szólnak.
Társadalmi szervezet jellegéből adódóan Egyesületünk minden tevékenységét a lehető legtöbb önkéntes, aktivista bevonásával végzi.
Programjaink:

Csiperke Erdei Iskola és Tábor:Erdei iskolánk a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében lévő Márokpapin található. Az ingatlant úgy alakítottuk ki, hogy jól példázza a környezettudatos életvitelt, így napkollektor és napelem segíti az energiatermelést, komposztálunk, valamint szelektíven gyűjtjük a hulladékot, továbbá kertünket lepke- és madárbarát módon alakítottuk ki.Programunk célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a Beregi-sík érintetlen természeti és kulturális kincseivel, megszeressék a természetet, felismerjék a minket körülvevő világ fontosságát és annak szépségét. Ezen túl szemléletformálásunkkal elősegítjük a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását!
Az erdei iskolában és a táborokban a résztvevők erdőt-rétet bebarangolva találkozhatnak a beregi táj változatos, védelemre méltó állat-, növény- és gombaritkaságaival. A nagy kiterjedésű erdők és festői ligetek környezetében egész hétre szóló változatos programokat nyújtunk a résztvevőknek, amelyben a csillagászat éppúgy szerepel, mint a terepi kutatások, megfigyelések, túrák, gyógynövény- és gombaismeret, mikroszkópos vizsgálatok, ügyességi játékok, vetélkedők, kézműves foglalkozások, éjszakai bátorságpróba, röplabdaverseny és asztalitenisz bajnokság.
Előadás sorozat:Előadásainkat elsősorban természet- és környezetvédelem, egészségtan, valamint fenntartható fejlődés témakörökre oszthatjuk, melyek célja, hogy megismertessük az érdeklődőkkel hazánk élővilágát, természeti kincseit, valamint felhívjuk a figyelmet a leggyakoribb környezeti problémákra. Ezen előadásokat iskolás csoportoknak, baráti társaságoknak, pedagógusoknak, nyugdíjas kluboknak ajánljuk, illetve mindazoknak, akiket érdekel a téma.
Túravezetés – Terepi szakvezetés a Szatmár-Beregi Tájvédelmi KörzetbenA 12 különböző túra során a résztvevők a kora tavasszal virító kárpáti sáfránytól a tárnicsok és kikericsek őszbúcsúztatójáig nyomon követhetik a Szatmár-Beregi-sík évszakos változásait. Megcsodálhatják a virágba borult rétek, lápok és erdőségek növény- és madárvilága mellett a Bereg csodálatos pillangóit, továbbá gyakorlati ismeretekre tehetnek szert a gyógynövény- és gombaismeret terén. A túravezetések során a természeti értékek bemutatása mellett lehetőség nyílik a táj kultúrtörténeti értékeinek felfedezésére is.
A város, ahol élünk – tematikus környezet- és természetvédelmi nap NyíregyházánA foglalkozás célja, hogy a fiatalok ismerjék meg Nyíregyháza természeti kincseit, mely révén az elméleti tudás mellett élményekkel és érzelmekkel is kötődnek városukhoz. Kapjanak átfogó képet a fogyasztás által termelődő szennyező anyagok sorsáról, és arról, hogy gondatlanságból ezek hogyan veszélyeztethetik természeti értékeinket, a lakosság egészségét, vagy a városképet.A tevékenységet egy elméleti áttekintéssel kezdjük, mely során a résztvevők gondolatébresztő, problémafeltáró beszélgetések során ráhangolódnak és átfogó képet kapnak az adott területről. Ezt követi a terepbejárás, ahol a terület alapos megismerésére kerül sor. A téma feldolgozását a terepi ismeretek mellett feladatlapokkal és szimulációs játékokkal segítjük. (Helyszínek: városi hulladéklerakó, Nyíregyháza szennyvíztelepe, a „város tüdeje”- a Sóstói-erdő, a természetvédelmi oltalom alatt álló Igrice-rét és mocsár, az Oláh-rét Természetvédelmi Terület, valamint a Nyíregyháza körüli Natura 2000 területek). Zöld Szemfüles Természetismereti VetélkedőRendhagyó módon évek óta megszervezzük „Zöld Szemfüles” Természetismereti Vetélkedőnket, amely minden évben nagy érdeklődésre tesz szert. A 3+1 fordulós versenyre évente 400-450 csapat jelentkezik, így a felkészítő tanárokkal együtt az elérés meghaladja az 1.500 főt.A feladatsorok és a megoldások több évre visszamenőleg megtekinthetőek erdei iskolánk és egyesületünk honlapján (www.csiperkeerdeiiskola.huwww.e-misszio.hu).  Csiperke Tanösvény2007 tavaszán átadásra került Csiperke Tanösvényünk, mellyel a Bereg élővilágát, természetvédelmi értékeit és a tájgazdálkodás fontos elemeit mutatjuk be.A tanösvény tartalmához kapcsolódik egy munkafüzet is, mely erdei iskolánkban és Egyesületünk irodájában az érdeklődők rendelkezésére áll.
További programjaink és szolgáltatásaink:

  • Jeles Napok szervezése (Víz Világnapja, Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap, Állatok Világnapja, Madarak és Fák Napja)
  • Természetvédelmi szakkör tartása
  • Tanártovábbképzések, tréningek szervezése
  • Osztálykirándulások szervezése
  • Könyvtár működtetése
  • Természetfotós programok
  • Erdőpásztor program a Sóstói-erdőben
  • Környezetvédelmi Tanácsadó Iroda működtetése
  • Helyi termék fesztiválok szervezése

LEGFRISSEBB HÍREINK

Támogatóink