KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI
OKTATÓKÖZPONTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

augusztus 15, 2021

Miskolc – Baráthegyi Erdei Iskola

Név:Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Erdei Iskolája
Vezető:Támbáné Bohus Viktória
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:3535 Miskolc, Ibolya u. 41.
Telefon, fax:+36-30/760-3811
E-mail, web:majorsag@barathegy.com
www.szimbiozis.net | www.barathegy.com

A Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Erdei Iskolájának bemutatkozása

Miskolc egyik legrégebben lakott részén, Diósgyőrben található a Barát-hegy. A sokak által ismert Diósgyőri várral szembeni, hétvégi telkekkel szabdalt domb és folytatása már a Bükk-hegység lábának tekinthető
Baráthegyi gazdálkodásról az első írásos adat i.sz. 1313-ból maradt fent. Ez egy adományozó levél, melyben István bán – Diósgyőr akkori ura – földet és termő szőlőt adományoz a pálos rendnek. Ez a terület már a tatárjárás előtt is – valószínűleg bencések által – művelt vidék volt.
A Szinva kiszélesedő völgyében gabonát, míg a jó termőhelyi adottságokkal megáldott déli domb- és hegyoldalakon szőlőt és gyümölcsöt termesztettek. A Barát-hegy elnevezés is ebből az időből származik.
A Barát –hegytől 3 km-re húzódik a Bükki Nemzeti Park keleti kapuja, a város felé haladva 3 km-t, Diósgyőrben az egykori vár lábainál találjuk magunkat.
A Barát-hegyen épült föl a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága, ahol rehabilitációs farm (Baráthegyi Majorság) működik. A folyamatosan fejlődő öko-parkunkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, fóliasátor, üvegház mellett istálló (kecske, szamár, ló, disznó, baromfiudvar) és manufaktúra található, ahol fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek dolgoznak. Lakóotthonunkban 14 autista és értelmileg akadályozott személy lakik, valamint naponta a térségből 35 sérült személy ellátását és foglalkoztatását valósítjuk meg.

Miskolc és a Bükki Nemzeti Park találkozásánál öt hektáron fekvő majorság működtetőiként az alapvető célok elérése mellet folyamatosan keressük az innovatív megoldásokat a társadalmi integráció gyakorlatorientált megvalósítására.
Ezen küldetési célunk elérésére hoztuk létre a lakóotthon tetőterében egy ifjúsági panziót, mely erdei iskolai funkciót is ellát (Baráthegyi Erdei Iskola).
 Különféle oktatási-nevelési intézményekből fogadunk csoportokat, akik számára a szállást és étkezést a fogyatékossággal élő személyek bevonásával biztosítjuk.

A folyamatosan bővülő szakmai programok (kecskefejés, sajtkészítés, madáretető gyártása, gyertyaöntés, nemezelés, szövés, papírmerítés, lovagoltatás, íjászat, kalandpark, kemencés krumpli lángos sütés stb.) aktív közreműködői az egyes munkaterületeken dolgozó sérült munkatársaink. A közös tevékenység során pozitív szerepkörökben mutatkoznak be a fogyatékkal élők, melynek következménye az integráció automatikus megvalósulása.
Aktuális célunk a Baráthegyi Majorsági portfolió bővítését a Baráthegyi Tanösvény kezelésével kiegészíteni.

Az erdei iskola programunk célja: A környezettudatos szemléletmódra, életmódra való igény felkeltése egy időutazás keretében körbe járva a helyi nevezetességeket, a nemzeti park természeti értékeit.
A foglalkozások részben az iskolai tananyaghoz kapcsolódó gyakorlati ismeretek, részben pedig környékünk természeti értékeinek, népi kultúrájának, bemutatása.

A program során egy időbeni utazáson vesznek részt a gyerekek az őskortól a XX. századig. Ebbe ágyazva jelennek meg azok a programrészek, melyek környékünk természeti szépségét, gazdagságát, történelmét ismertetik meg a résztvevőkkel.
A modulok az iskola tananyagához, tankönyveihez igazodnak, a terepi adottságokat maximálisan kihasználva. Az aznapi modulhoz minden délután népi mesterség kapcsolódik, ahol a fiatalok részesei lehetnek az adott kornak, s átélhetik a kor emberének kapcsolatát a környezethez, természethez.

Miskolc - Baráthegyi Erdei Iskola

LEGFRISSEBB HÍREINK

Támogatóink