KÖRNYEZET- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI
OKTATÓKÖZPONTOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

augusztus 12, 2021

Budapest – Füstifecskék Oktatóközpont

Név:XXI. ker. Összevont Óvodák Füstifecskék Oktatóközpont
Vezető:Wágner Zsuzsa
Megye:Budapest
Cím:1214 Budapest, Iskola tér 46.
Telefon, fax:+36-1/276-7025, +36-20/481-5566
E-mail, web:zffecskek@freestart.hu
zsuzska56@gmail.com

Az óvoda Budapest XXI. Kerületében, /Csepelen/ Iskola tér 46. sz. alatt található, tagóvodaként működik. Az épület eredetileg is óvodának épült.
A környék családi házas, de az óvodába a közeli lakótelepekről is járnak ide gyermekek. Az óvoda két, vegyes korosztályú csoportjába 50-55 gyermek jár.  
Az óvoda kertje nagy, ez tette lehetővé, az egyéni arculattá való átalakítását, amelyet 1989-ben kezdtük el, és napjainkig alakul.
Az elmúlt évek alatt, óvodánk országos hírnévre tett szert, a modellértékű óvodakertünkkel. A kerületünkben, és az országban, jó néhány óvodakert átalakításának motivációja lett, sőt személyesen győződtünk meg Romániában, Sepsiszentgyörgyön is, a testvér óvodánk kertjében történt átalakításokról.
A hagyományos játszóudvar mellett a következő kertrészek találhatók: kerti tó, hazai vízi növényekkel; parkosított rész, évelő virágokkal; erdő, fészekodúkkal, amelyet cserjék szegélyeznek; sziklakert; vadvirágos rét, tűzrakó hellyel; baromfiudvar; komposztáló; gyümölcsfák és szőlő; gyógynövény- és zöldséges kert. A gyermekek ebben a környezetben töltik mindennapjaikat, tevékenyen részt vesznek a kerti munkában, szabadon megfigyeléseket végeznek, felfedezéseket tesznek, és játszanak. A biciklipálya a közlekedési szabályok gyakorlása mellett az egészséges életmód szokásait is erősíti, és a környezetvédelmet is megalapozza.
A természet- és környezetvédelem a mindennapok gyakorlata, a közvetlen környezetünkben, és a kirándulásainkon egyaránt. A gyermekekkel a szelektív hulladékgyűjtés szokásait is naponta gyakoroljuk.
Minden évszakban szervezünk kirándulásokat /családdal közöset is/, eljutunk távolabbi helyekre, a szabad természetbe, múzeumba, cseppkőbarlangba. Májusban erdei óvodai programban vesznek részt a nagycsoportos korúak. Szolgáltatásunk a bentlakásos nyári táboroztatás, amelyben a nagycsoportosokon kívül gyakran a kisiskolás, volt óvodásaink is részt vesznek.
A Helyi Nevelési Programunk a „Komplex Környezeti Nevelés”. Megvalósítását a szülők maximálisan támogatják, örömmel fogadják. A gyakorlati munkát, a nevelőtestület által összegyűjtött ötletekből készült, évszakokra bontott komplex terv segít megvalósítani. Ezt a tervet Kanczler Gyuláné dr. -2006-os lektori véleményében- „kiváló szakanyagnak” minősítette. A HNP segédanyaga továbbá, 1997 óta, a Fehér Anna által összeállított szenzitív játékok gyűjteménye. /Ez a gyűjtemény a Sulinova gondozásában, 2006-ban „Játszunk? Természetesen!” címmel a kompetencia alapú óvodai nevelés segédanyaga is lett./


Oktatóközponti tevékenységünket hivatalosan 1989 óta folytatjuk, előzőleg az Oktatóközponti Hálózat tagjaként, majd ennek jogutódja, a KOKOSZ tagjaként.
Tapasztalatainkat továbbképzéseken, nyílt napokon, az ország minden részéből érkező, előzetesen bejelentkező nevelőtestületi csoportoknak, hospitáló kolléganőknek rendszeresen átadjuk. 2004 óta, a KOKOSZ által alapított, környezeti nevelés, akkreditált továbbképzés egyik helyszíne volt az óvodánk. / Egy korszerűbb, újabb képzés tervezett helyszíne lesz ismét./
Több országból voltak már nálunk érdeklődők: Ausztriából, Kanadából, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából.
1989 óta napjainkig sok önként vállalt feladattal birkóztunk meg, amelyek közösségünket eggyé kovácsolták, és szakmailag minket is, minden esetben magasabb szintre emeltek.

Ezek nagy vonalakban:

  • Az óvoda volt vezetője, akivel a programunkat megalkottuk, /jelenleg nyugdíjas/ a kerületben 6 évig vezetett továbbképzést a környezeti nevelés témakörben. A kerületi témagondozói feladatokat tőle átvevő kolléga szintén óvodánk pedagógusa volt 11 évig. ( Jelenleg oktatóközpontunk bázis óvodájának óvónője látja el e feladatot.)
  • Kiemelkedő rendezvényünk volt 1994-ben a kerületi óvónők szakmai vetélkedője, környezet- és természetvédelemre nevelés témakörben, 20 óvoda részvételével.
  • 1997 májusában a kerületi Pedagógiai Szolgáltató Szervezettel közösen megrendezett, nagy érdeklődést kiváltó országos konferencia, melyet „Gyermek közeli környezeti nevelés –óvodás kortól kisiskolás korig” címmel rendeztünk meg. Ezen az ország minden részéből részt vettek, több mint 100 érdeklődő, valamint három szomszédos országból is, utóbbiak korreferátumot tartottak.
  • 2008-ban és 2011-ben újra elnyertük a Zöld Óvoda címet  és 2008-tól a Madárbarát kert címet is.
  • 2009-től hagyománnyá teremtettük az összevont óvodán belüli gyermekvetélkedőt a Föld Napja alkalmából.

Publikiációink:

  • Fehér Anna: Munkaterv és útmutató az óvodai neveléshez, Iskolakultúra, OKI 1993/11.
  • Fehér Anna: Óvodakert-tanösvény, Réce füzetek 1.sz.1999.
  • Fehér Anna: A természet közelségével- cselekvési minták az óvodai környezeti nevelés gyakorlatából, KOKOSZ-ÓMCS kiadásában, 2009.A könyvben található: Fehér Anna: Környezeti tevékenységek a négy évszakban

                                     Tudáspróba /szakmai vetélkedő/
                       Wágner Zsuzsanna: Attitűdvizsgálat szituációs játékokkal

Módszertani filmek:
-„Mi és a környezet” / óvodapedagógusok szakmai vetélkedője/ 1995.
– „Napraforgó” Négy évszak a Füstifecskék óvodában. 1998.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Támogatóink